Whisky Tasting line up

Whisky Tasting

Whisky Tasting

De eerste whisky tasting van 2015 zit er alweer op.

Nog even de talrijke aanwezige bedanken voor de gezellige avond!

Timmy the Whiskywanderer heeft de avond weer op een leuke en ontspannen manier geleid.

Line up :

  • Ancnoc 12y :

Een whisky die voor elke gelegenheid drinkbaar is, op een gezellige avond samen met vrienden en familie of na een dag hard werken. AnCnoc 12 Year is een whisky met een middelmatig sterk karakter en zijn licht zoete, rokerige smaak maakt ‘m perfect voor beginnende drinkers tot doorgewinterde fijnproevers! Op de neus bevat deze whisky zachte maar intense aroma’s van honing en citroen en subtiele notities van eikenhout, gedroogd fruit en suiker. In de mond is hij heerlijk zoet van smaak met een zeer aangename fruitige tonen en een levendige bite van citroen, levendig maar niet overheersend. Gevolgd door ingrediënten als honing, groene peer en stervruchten. De afdronk is lang maar zacht.

  • Breaval 12y :

De Braeval distilleerderij, in 1995 werd Braes of Glenlivet omgedoopt in Braeval, omdat de eigenaar, tevens ook de eigenaar van de Glenlivet distilleerderij, lang heeft gestreden voor de exclusiviteit van de naam. Men heeft ook het proces gewonnen en alle distilleerderijen werden verpicht de vermelding van de naam “Glenlivet” te verwijderen.De single malt bottelingen van Braeval komen zeer zelden op de markt. Provenance bottelingen zijn bijzondere bottelingen. De basis van het succes en de prachtige oude voorraden single malt whisky’s zijn te danken aan Douglas Mc Gibbon & Co. Opgericht in 1949. Door het veelvuldig intekenen op lageringen waar men handel in zag hebben zij nu nog schitterende oude voorraden, die door hun vakkennis zorgvuldig geselecteerd waren. Deze bijzondere Provenance Braeval Summer botteling heeft gerijpt op sherry vaten is niet gekleurd en unchill filtered. Gedistilleerd in 1999 en gebotteld in 2012. Kleur: licht amber. Neus: zoete aroma’s met aangename kruidige tonen, die overgaan in tonen van mokka boter. Smaak: zacht en zoete tonen, met kruidige romige caramel tonen. De afdronk is lang, zoet en licht, kruidig met tonen van vanille.

 

  • Tomatin 14y :

 Heeft 13 jaar gerust in de beste eiken bourbon vaten. Daarna verbleef de whisky nog een jaar in speciaal geselecteerde Portugese porto vaten, die eerder als inhoud een Tawny port hadden van tussen de 30 en de 40 jaar.
Het resultaat is een uitstekende dram met een zacht karakter en een door porto beïnvloedde zoetheid.
De Tomatin 14 y heeft een alcohol percentage van 46% 

  • Ancnoc cutter :

De anCnoc Cutter limited edition 20.5 ppm heeft een sprankelende goude kleur. Deze whisky heeft een zwaar rokerige geur waarin u snel de anCnoc ( uitgesproken als [a-nock] ) karakter in vind met delicate specerijen, sappige ananas, druppels van de peer en een zachte vanille geur. Zachte ondertonen van honing, romige vanille, toffee en leer worden onderbroken door de frisheid van groene appels, dit geeft een fantastische smaak aan deze whisky. Het verhaal van de Knockdhu distilleerderij begint met een man met visie. In 1892 een ondernemende kerel genaamd John Morrison kocht het Knock landgoed. Het omliggende land was vol van turf en gerst.De Great North spoorlijn liep in de buurt, en toen er bronnen van zuiver, helder water werden gevonden, zag Johannes een gouden kans. Monsters van het water werden gestuurd voor analyse en al snel werdt er onderhandeld met The Distillers Company of Edinburgh om een distilleerderij te bouwen.Knockdhu opende zijn deuren in oktober 1894. Destijds werd beschouwd als de perfecte belichaming van een moderne distilleerderij. Dus is het misschien geen verrassing dat ze nog steeds een lichte, intrigerend en zeer moderne whisky’s maken. Een Cutter is een handwerktuig welke gebruikt wordt om de turf uit minder natte gebieden te halen

  • Tamdhu Strength 58,8% :

Na de introductie van de 10 Years Old in 2013 zal ook deze Batch Strength, De whisky krijgt zijn volledige rijping op sherryvaten en wordt samengesteld uit kleine aantallen zorgvuldig met de hand geselecteerde exemplaren. Hij wordt un-chill filtered en uncoloured gebotteld op high strength. Voor deze eertse batch is dat 58.8%. De batches zullen onderling licht kunnen gaan verschillen, maar volgens Managing Director Iain Weir zul je niet dichter komen bij een dram van een single cask Tamdhu.Kleur: donker goud. Neus: aroma’s van rode bessen, sultanarozijnen, walnoten, delicaat citrusfruit, zacht eikenhout, romige vanille, koekjesdeeg en hints van pecannoten. Smaak: eerst een krachtige explosie van rijke en ronde sherryinvloeden, met eikenhout, specerijen en gedroogd fruit. Wat later krijgt hij tonen van abrikoos, sinaasappel en crème brûlée. De afdronk is rijk en moutig met tonen van marmelade op toast en aanhoudende fruitigheid.

  • Benromach 100 proof  :

Na de Benromach 10 Years Old, lanceerde Benromach in oktober de Benromach 100° Proof. Eigenlijk dezelfde whisky, maar dan met een hoger alcohol percentage, namelijk 57%.
De rijping en het gebruik van de vaten komt overeen met de Benromach 10 Years Old, namelijk 80% bourbon en 20% sherry vaten. Het laatste jaar werd de whisky gefinisht op Oloroso sherry vaten. Kleur: Goudgeel / amber Neus: Zoet / Rokerig … Marsepein, noten en ook een vleugje kastanje. De sherry toetsen van rode vruchten en pruimen zijn ook licht aanwezig.
Smaak: Houterig, kruidig en wat droog in eerste instantie Afdronk: Lange afdronk die in de mond blijft hangen en zachtjes afzakt naar de keel. De afdronk heeft een best rokerige toets.

  • Benriach Solstice 17y :

Indrukwekkend geheel van kleuren met onderscheidend karakter en elegante koperen sluiting.Neus: Fabelachtige aroma’s met zon-doorstoofde tonen van fruit zoals aardbeien, zwarte en rode bessen. Het geheel van bessen is soepel in evenwicht met daardoorheen een flinke zweem van verfijnde rokerigheid. Smaakpalet: Allereerst zullen de smaakpapillen de droog geroosterde noten herkennen wat overgaat in een heftig geturfde/rokerige soepelheid. Verdere smaakcomponenten die deze elegante whisky bezit is van rozijnen en geconfijt fruit. Een heldere en verleidelijke whisky met een dominante rokerigheid, soepel met een lange afdronk. Conclusie: Een unieke mix van fruit en rokerigheid die op een klassieke manier en uiterste perfectie in evenwicht in het huwelijksbootje zijn gestapt.


Nog even de top 3 van de avond.

  1. de BenRiach solstice 17y.
  2. Tamdhu strength 58,8 batch 001.
  3. AnCnoc Cutter

Gemakkelijk inschrijven voor onze nieuwsbrief… zo blijft u altijd op de hoogte van nieuwe Tastings en acties.

Sláinte
Jan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *