Sterke drank

Ontdek ons uitgebreid aanbod van rum, gin en cognac

U vindt bij ons een groot assortiment sterke drank en geestelijke dranken.

Huis Aerts en sterke drank, al meer dan 80 jaar verbonden met elkaar.

De klassiekers onder de Sterke drank zoals Cognac, Rum, Whisky, Wodka en Jenever zijn talrijk aanwezig in onze winkel.

Ook de “nieuwe” Spirits kennen de laatste jaren een grote opmars, we denken dan niet enkel aan Gin die de harte van vele heeft kunnen veroveren maar ook aan Grappa, Tequila, Mezcal en Vermouth.

Het succes van deze Spirits is mede te danken aan de groeiende en zeer populaire cocktail markt, iets wat wij als drankenspeciaalzaak alleen maar kunnen toejuichen.

U vindt bij Huis Aerts daarom ook een mooi assortiment toebehoren zoals bv shakers, jiggers,barspoons Cocktailbitters, kruiden , boeken en glazen.

Cognac

Cognac ontstaat door witte wijn te distilleren.

Er moet wel worden voldaan aan een reeks strikte voorwaarden. Er mogen slecht 9 vastgelegde druivenrassen uit de Cognac streek gebruikt worden. Verder moet cognac twee keer worden gedistilleerd en is het minimaal alcoholgehalte 40% zijn. De onderverdeling gebeurt geografisch door 6 districten en de rijpingstijd duidt men aan met termen als V.S/ V.S.O.P en X.O.

Ook vindt u bij ons een uitgebreide selectie Calvados (Distillaat van appelcider) en Armagnac ( Meestal 1 keer gedistilleerd , Productie vindt uitsluitend plaats in de Gascogne regio ). Deze dranken hebben beide een rijke historie, maar staan toch vaak in de schaduw van het prestigieuze cognac.

Verwacht een bijzonder en karaktervol distillaat dat absoluut een kans verdient!

Gin

“I Tried to say no to gin but it’s 40% Stronger than me”

Dat gin&tonic erg lekker is wist u waarschijnlijk al.

Voor gin heb je 2 ingrediënten nodig: pure neutrale alcohol en botanicals. botanicals zijn alles wat plantaardig en distilleer baar is.

We denken dan aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Het hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin zijn typische smaak geeft.

Als alcohol gebruik ze een graanalcohol, een soort Vodka. Inderdaad, gin is dus eigenlijk gewoon vodka met een typische smaak.

Rum

“Drinking rum before 10 am makes you a pirate NOT an alcoholic.”

Ooit de favoriete drank van mariniers en zeerovers die de woeste zee afschuimden. Vandaag geliefd door velen. Je kan het puur drinken of in een heerlijke cocktail verwerken !? Maar hoe wordt rum gemaakt ?

De basis is altijd een melasse van suikerriet. Het soort suikerriet bepaald de kwaliteit van de rum. Er wordt dan gist en water toegevoegd om te gaan fermenteren. Na het distilleren volgt er een rijping van minsten 1 jaar. Omdat rum wordt gestookt in tropische landen gaat het rijpingsproces veel sneller door de warmte. De kleur van rum wordt bepaald door het rijpingsproces.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van het solera ‘’rijping” systeem.

Solera systeem: Vaten met rum worden in liggende positie in rijen gestapeld. In de bovenste rij zit het jongste, in de onderste rij het oudste product. Stap 1: Gedurende het jaar wordt er uit de onderste vaten een deel afgetapt om te worden gebotteld. Stap 2: Het afgetapte deel wordt nu bijgevuld uit de rij vaten die hier bovenop ligt. Stap 3: Vervolgens wordt deze rij weer aangevuld uit de rij die daar weer bovenop ligt, enzovoort. De bovenste rij wordt tot slot bijgevuld met het jongste product.

Mezcal vs Tequila

Alle tequila is mezcal, maar niet alle mezcal is tequila.

Tequila is een agave-destillaat dat slechts met 1 bepaalde agave-soort (Blue Weber-agave) gemaakt mag worden. Het mag ook enkel in bepaalde staten in Mexico geproduceerd worden, net zoals Champagne enkel uit de Champagnestreek mag komen om officieel zo genoemd te worden.

Mezcal is eerst en vooral de overkoepelende term voor alle agave-destillaten in Mexico. Maar verder is mezcal tevens een subcategorie binnen de agave-destillaten.

Mezcal mag met verschillende soorten agave gemaakt worden, maar ook slechts in bepaalde staten. Er is ook een verschil in de productie: bij mezcal, de agave-harten gerookt in toegedekte kuilen. Hierdoor krijgt het destillaat een meer rokerige smaak en geur.

Agave-planten moeten 7 tot 30 jaar rijpen.

In tegenstelling tot whisky, vodka en andere destillaten is er bij agave spirits een lange tijd nodig om het basis-ingrediënt te laten rijpen.

Afhankelijk van de soort agave kan dit 7 tot 30 jaar zijn. Het merendeel van de mezcals wordt gemaakt met Espadin-agave, omdat deze een relatief korte rijpingstijd heeft van 7 tot 10 jaar.

Grappa

‘Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar vandaag is grappa echt populair’

Goed gemaakte grappa’s behoren ongetwijfeld tot de meest verfijnde wijnalcoholen ter wereld. Deze Italiaanse gedestilleerde alcoholische drank werd oorspronkelijk vervaardigd uit de distillatie van de restanten van druiven. Tegenwoordig zijn er echter veel stokerijen die alleen grappa maken en waarbij de kwaliteit van grappa voorop staat.

De smaak van een grappa, net zoals bij wijn, hangt af van het type druif, de kwaliteit ervan en de vaten waarin ze gerijpt wordt en het productieproces

Huis Aerts is trotse verdeler van grappa Berta & Marzadro

Producten in de kijker